Bij dit project hebben we meegewerkt aan de bouw van een passief woning. Voor ons een echte uitdaging omdat dit tenslotte de eerste keer was.
De moeilijkheid zit hem vooral in het luchtdicht bouwen van de woning.
In het wooncomfort overtreffen deze woningen met een energielabel A+ zelfs de eisen die momenteel aan nieuwbouw worden gesteld.
De belangrijkste kenmerken van een passief woning zijn:
Voor het verwarmen van het gebouw tot 20 graden Celsius mag niet meer energie verbruikt worden dan 15 kWh/m² per jaar. Dit betekent dat een haarföhn een passiefhuis van 100 m² zou kunnen verwarmen.
Een maximaal primair energiegebruik van 120 kWh/m² per jaar. Het primaire energieverbruik is de som van de energie die gebruikt wordt voor ruimteverwarming, koeling, warm tapwater, hulpenergie en elektrische apparatuur.
Een luchtdichtheid van maximaal n50 < 0,6 h-1. Dit betekent dat er maximaal 60% van de binnenlucht in één uur via kieren naar buiten mag stromen bij een luchtdrukverschil van 50Pa.
Het voorkomen van oververhitting in de zomer. Een passief woning zonder koelinginstallatie moet een oververhittingfrequentie van 5% of lager halen. De oververhittingfrequentie geeft het percentage van het jaar aan dat de binnentemperatuur boven de 25 graden komt. Een passief woning met koelinginstallatie mag niet meer dan 15 kWh/m² per jaar verbruiken aan koeling.
De elektrische installatie is volledig volgens het KNX protocol (domotica) uitgevoerd.
Natuurlijk besturen we de verlichting, uitgevoerd met LED-spots. Dit doen we door niet alleen te schakelen en te dimmen maar ook het afroepen van lichtscènes en centraal uit functies. Het aanpassen van deze scènes kan door de klant zelf gedaan worden op het touchscreen (Gira Control19) of via de app op smartphone of tablet.
Zoals hierboven al te lezen, is verwarmen maar ook het koelen zeer belangrijk. Dit wordt gedaan doormiddel van een warmtepomp.
Aan de zuidgevel zijn er grote glazen ramen en schuifpuien aanwezig. Tijdens de winter helpt dit mee om de woning met zo min mogelijk energie te verwarmen. Zomers willen we de zon liever buiten houden om zo min mogelijk te hoeven koelen. Dit wordt gedaan door middel van grote schuifschermen. Deze gaan automatisch open en dicht door middel van het KNX weerstation.
De muziek is ook een belangrijk onderdeel van een moderne woning. Dit wordt geregeld via het touchscreen.
Bij deze woning is er ook een deurintercom aanwezig met spraak en beeld. Ook deze is volledig geïntegreerd in het KNX systeem. Bediening vindt plaats op het touchscreen.